Anul trecut aveam istoria pe lista materiilor de studiu și am lucrat puțin din manualul Montessori de History de la KHT pentru categoria de vârstă 3-6 ani.
Ne-am axat mai exact pe:
– înțelegerea noțiunilor de trecut, prezent, viitor,
– pe momentele zilei
– calendarul linear
– pe mișcarea de rotație și de revoluție a Pământului,
– pe succesiunea momentelor dintr-o poveste și
– pe invățarea orelor și minutelor.
Și Marile Povești, dar nici pe ele în întregime, doar primele 3.
Dacă vă interesează manualul, o jumătate din el se poate găsi gratis aici.
Anul acesta trebuia să continuăm cu ele, dar am găsit o resursă care îmi place foarte mult și pe care o folosim deja de 2 săptămâni: History Quest. Acesta este primul volum din serie și este dedicat perioadei cuprinse între preistorie și secolul VIII.
Pentru că Laura (,Monkey and Mom) a făcut o recenzie atât de detaliată acestei cărți, vă invit să îi citiți articolul.
Dacă vă întrebați de ce istorie la clasa 1, să știți că History Quest este o carte creată special pentru copii ciclului primar (1-4) și a fost realizată să întrunească nevoile homeschoolerilor:
1. step-by-step lessons
2. history as a story/istoria sub formă de poveste
3. hand-on learning/ proiecte, crafturi, gătit etc
Împreună cu Study Guide-ul devine și mai ușor de folosit și e și mai interesanta pentru abordarea sa interdisciplinară: istorie, literatură, geografie, scriere, mitologie, arte plastice și lucru manual. Pe scurt, e la polul opus manualelor noastre care plictisesc și care abundă în date.
Cartea e structurata pe durata a 26 de săptămâni, având lecții zilnice (5 zile din 7) a căror durată variază, de la 15 minute la 1 h. 5 zile/săpt de istorie pare mult, dar cartea asta este foarte diferită de manualele obișnuite.
Fiecarei din cele 5 zile ii este dedicata un anume tip de învățare:
Day 1: Discover
Aici de regulă se citește povestea cu care începe capitolul. Poveștile au între 3 și 8 pagini.
Day 2: Explore
Se călătorește în timp cu ajutorul unei povești (History Hop), se caută diferite locuri și monumente cu ajutorul aplicației Google Earth, se completează hărțile și travel Log.
Day 3: Create
Poate cea mai apreciată zi este cea a confecționării, a desenului si coloratului, a gătitului și a lucrului manual; copiii creând lucruri inspirați de poveștile citite diferite lucruri: mere mumificate, picturi rupestre, olărit etc.
Day 4: Demostrate
Ziua aceasta are rolul de a verifica nivelul de înțelegere al copilului cu privire la tema studiată; modul în care se verifică este prin transcrierea unor termeni și concepte, prin transcrierea unei fraze sau scrierea după dictare a ei, răspunsul la câteva întrebări privitoare la conținutul poveștii sau rezumatul/nararea de către copil a ceea ce a reținut și înțeles din poveste.
Day 5: Enrich
Este ziua dedicată studiului aprofundat când copii și părinții citesc cărți pe tema capitolului. Ele rămân la preferințele familiei, deși există recomandari de carte in Study guide. Si timp alocat studiului rămâne tot la latitudinea familiei.
În ceea ce privește lista cu lecturi suplimentare de la finalul fiecărui capitol, mă bucur că am putut adăuga și eu cărți, atât în engleză,cât și în română pe tematicile studiate. În loc de lectură suplimentare – care la noi sună greu și apăsător – ei folosesc enrichment reading, adică lectură care te îmbogățește.
La finalul fiecărui capitol există o saptămâna de pauză ce include doar o lectură mitologică.
ENRICHMENT READING
Studiul istoriei va însemna pentru noi lectură, povești și crafturi, în felul acesta cred că vom putea aborda frumos istoria.
Lista mea cu cărți pentru enrichment reading este cea de mai jos:
#Planificareactivitati #Recomandarecarte #Clasa1 #TimpHistory