23.12.2021
Azi e prima zi de pregatit bunătățile de Crăciun și am început cu desertul, cum altfel?! N-am scăpat cu orice, pentru că E. a ales un tort roz din cartea ei de prăjituri și am lucrat împreună la el. Nu am respectat rețeta decat până aproape de final, apoi am ales să schimb glazura și sa adaug ciocolată.
Reteta e următoarea.
Pentru blaturi:
– 200 gr. faină
– un plic de praf de copt
– 150 gr. zahăr
– 6 linguri ulei
– lapte
– sucul de la o sfeclă/colorant alimentar roz
– 6 ouă (să le scoateți din frigider cu o oră înainte ca altfel nu se bat spumă)
Pentru cremă:
– 2 cutii de mascarpone
– 2 linguri cu vârf de zahăr pudră
– 200 ml smântână lichidă bătută până devine frișcă
Pentru glazură:
– o tabletă si un sfert de ciocolată de menaj
– lapte
Preparare
1. Încălziti cuptorul. Eu am cuptor cu gaz si am dat la treapta 3.
2. Cerneți 65 g de făină și adăugați în bol trei sferturi de lingură de praf de copt, 75 gr. zahăr si omogenizati.
3. În alt recipient puneti 2 linguri de ulei, 5 linguri de lapte, 7 linguri de suc de sfecla/1 lingura colorant
4. Separați 2 ouă. Albusurile le puneti într-un bol, iar gălbenușurile le adăugati în recipientul cu sucul de sfecla, dupa care le bateti.
5. Bateti albusurile spuma cu 1-2 linguri de zahar. Spuma trebuie sa fie vartoasa si sa nu curga daca intoarceti bolul.
6. Adaugati uleiul si laptele in amestecul de faina si amestecati bine. Apoi adaugati treptat albusurile batute spuma folosind o spatula si „impachetand” amestecul. Miscati spatula in forma cifrei 8.
7. Asezati in tava de copt, unsa in prealabil cu unt si dati 20 minute la cuptor, foc mediu.
8. Procedati ca mai sus de inca 2 ori pentru inca 2 blaturi. Noi avem doar 2 blaturi pentru ca al treilea a curs in cuptor, din cauza ca nu am inchis bine fundul rotund al tavii.
9. Crema de umplutura se face amestecand 2 cutii mascarpone cu 2 linguri zahar pudra si frisca.
10. Din crema obtinuta am folosit jumatate sa acopar primul blat, a doua parte am amestecat-o cu 2 linguri de cacao si am acoperit al doilea blat.
11. Ciocolata de menaj am topit-o pe aburi si am adaugat putin lapte ca sa nu se arda. Apoi calda fiind, am turnat-o peste tort. Deasupra am.presarat nuca macinata. Mergeau niste fructe de zmeura.
Poze cu forma finală pentru că mă țineam la copii, dar a fost foarte gustos.
Happy cooking!