Anii trecuți am vrut să încep să îmi fac singură săpun de casă, dar citind articole în care erau înșiruite instrumentele de care ai nevoie, m-am descurajat și am renunțat.
Asta iarnă, în decembrie mi-am luat inima în dinți și am zis totuși să încerc, însă fără să fac costuri masive și folosind ce am în casă. Singurul lucru cumpărat a fost uleiul de shea: 2 cutii. A fost prima data când am făcut săpun și evident că am făcut greșeli: de la cantitatea mare de săpun creată, până la pașii de realizare a acestuia. Dar… veste bună a fost că totuși a ieșit, cam neaspectuos ce-i drept, dar și acum mai am câteva bucăti de săpun de levănțică și săpun de portocale.
Ieri mi-a venit altă păsărică și am vrut să folosesc florile din grădină la ceva, că și așa nu le-am folosit niciodată și doresc să le dau și o altă utilizare decât cea estetică.
1. APĂ DE TRANDAFIRI
„Apa de trandafiri este un produs versatil cu întrebuințări atât în gastronomie, cât mai ales în cosmetică pentru diverse probleme ale tenului. Așa cum reiese și din denumire, conține doar apă și petale de trandafir.
APA DE TRANDAFIRI: PROPRIETĂȚI
Apa de trandafiri are proprietăți antiinflamatoare, antiseptice, antiiritante, astringente, efect tonic și revigorant, fiind ideală pentru îngrijirea tuturor tipurilor de ten în special tenul sensibil cu probleme (roșeață, acnee).
De asemenea, mirosul floral specific are efect calmant, liniștitor, de aceea este folosită și în aromaterapie pentru reducerea stresului, îmbunătățirea stării de spirit, recăpătarea bunei dispoziții dar și împotriva durerilor de cap.
APA DE TRANDAFIR PENTRU TEN ȘI PIELE – 5 BENEFICII
- Reduce petele roșii. Roșeața tenului este cauzată în principal de dilatarea capilarelor. Grație efectului astringent pe care îl are asupra acestor vase aflate chiar sub nivelul pielii, este un produs excelent împotriva petelor roșii și rozaceei.
- Calmează pielea iritată specifică tenului uscat și sensibil, dar și iritațiile cauzate de eczeme. De asemenea, este utilă în îngrijirea pielii după epilare.
- Revigorează tenul în câteva secunde. Oricând ai nevoie de un mic refresh, poți pulveriza apă de trandafiri direct pe piele!
- Previne și reduce acneea. Cu proprietăți antibacteriene și antiseptice, este utilă persoanelor care se confruntă cu forme ușoare de acnee.
- Curăță porii și este un demachiant eficient. Se utilizează câteva picături pe discheta de bumbac sau poate fi adăugată direct în produsele preferate pentru demachiere.
APA DE TRANDAFIR PENTRU GĂTIT
Datorită gustului dulceag și aromei florale pe care o conferă preparatelor, apa de trandafiri este folosită mai ales pentru pregătirea deserturilor, înlocuind cu succes vanilia.
O poți include în rețete de înghețată, în budinci, prăjituri, torturi, tarte, sorbet și brioșe, sau poți adăuga câteva picături chiar și în gemuri și dulceață, în special sortimentele de căpșuni, piersici, zmeură și rubarbă.
APA DE TRANDAFIR FĂCUTĂ ÎN CASĂ – REȚETĂ
Să obții acest produs deosebit este extrem de simplu!
Ai nevoie de:
- apă distilată;
- petale de trandafiri.
Dacă nu ai la îndemână una din speciile de trandafiri amintite (Rosa Damascena, Rosa Centifolia sau Rosa Gallica), poți folosi și petalele trandafirilor cultivați organic în grădini.
PASUL 1: Pregătirea petalelor
- desprinde petalele trandafirilor și adaugă-le într-o sită mare;
- clătește-le sub jet de apă astfel încât să îndepărtezi praful, murdăria sau eventuale insecte.
PASUL 2: Fierberea petalelor
- adaugă petalele curățate într-o oală din inox pe care o folosești de obicei în bucătărie;
- toarnă apa distilată astfel încât să acopere ușor petalele, permițându-le să plutească. O cantitate prea mare de apă distilată va dilua prea mult produsul finit;
- acoperă oala cu un capac și las-o la foc mic până când petalele își pierd din culoare (în funcție de specie, unele pot deveni chiar transparente);
- lasă petalele să se răcească în oală aproximativ 30 – 60 de minute;
- strecoară-le cu ajutorul sitei iar apoi toarnă apa de trandafiri în recipientul dorit.”
- (Text preluat de pe ,Vegis.ro)
Eu nu am putut face poze la fiecare pas pentru că efectiv fugeam ba la bebe, ba în grădină, ba la aragaz. Am respectat rețeta de mai sus și am folosit petatele trandafirilor din grădină: 5 trandafiri albi și vreo 6-7 roșii/roz. Nu le știu specia.
Mi-a ieși o sticlă destul de mare și jumătate de cană ce nu a mai intrat. Voi folosi apa în 3 feluri:
– ca ingredient în săpunul de trandafiri de casă
– pentru brioșe și budincă
– ca atare, pentru revigorarea tenului
2. Ulei de crini albi și Apă de crini
„Petalele de crin alb au efect de catifelare, de luminare şi albire a pielii, constituind, astfel, un ingredient valoros în ritualul de înfrumuseţare.
Pentru preparate, se folosesc doar petalele de crini albi proaspăt înfloriţi, care se clătesc cu apă rece, înainte de utilizare. Petalele, uscate la umbră, pot fi păstrare în borcane de sticlă.
Iată câte preparate foarte eficiente putem obţine din ele:
1. Ulei de crini albi
Poate fi găsit în magazinele naturiste, însă poate fi pregătit şi acasă. Uleiul de crini albi este delicat, fiind potrivit şi pentru pielea sensibilă. Pe lângă faptul că luminează tenul, uleiul de crin şterge petele, calmează şi hidratează. Poate fi folosit simplu, aplicat direct pe piele, sau poate fi combinat cu alte ingrediente, în diverse preparate cosmetice. Aplicat după pensare sau epilare, preparatul previne ȋnroşirea şi iritarea pielii.
Cum îl preparăm
Umplem un recipient de sticlă cu petale de crin mărunţite, peste care turnăm ulei de floarea-soarelui presat la rece, suficient cât să le acopere. Vasul se închide ermetic şi se lasă la macerat timp de 2 săptămâni. După această perioadă, lichidul se strecoară , după care se pune într-un alt recipient de sticlă curat. Uleiul de crin se păstrează într-un loc întunecos şi răcoros.
2. Apă de crini albi
Apa de crini este ideală pentru tenul gras şi mixt, uscat şi îmbătrânit.
Cum se prepară
Peste 2 linguri de petale de crin se toarnă o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de o oră, apoi se strecoară.
♣ Pentru ten uscat şi îmbătrânit – la o cană de infuzie de petale de crin se adaugă 1 lingură de miere, iar cu această soluţie se loţionează tenul, dimineaţa şi seara.
♣ Pentru ten gras şi mixt – la o cană de infuzie de petale de crin se adaugă 10 ml. tinctură de benzoe sau sucul proaspăt de la o jumătate de lămâie, iar cu această soluţie se loţionează tenul, dimineaţa şi seara.”
Sursa: https://topremediinaturiste.ro/aveti-crini-albi-gradina-iata-cate-elixiruri-de-frumusete-puteti-face-cu-ei/
La prepararea apei de crini m-a ajutat și Ecaterina care se trezise între timp. Ea a rupt petalele crinilor și le-a tăiat cu foarfecele. Am folosit mai mult de 10 crini, tot ce mai rămăsese ăn grădină și a ieșit o sticlă la fel de mare ca cea a apei de trandafiri.
Data viitoare sper sa va scriu despre sapunul de trandafiri sau despre cum folosim Aloe Vera.
#Cosmeticedecasă #Flori #Tutorial #Familie